מאסיב אילת.

  • מחבר:

מתחת למימיו של ים תאטיס תנועת הלוח הערו-נובי מתחילה לקמט את תחתית הים באזור הרי אילת. הקימוט מעלה,מעלה,את מסלע הגרניט – המסלע העתיק והקשיח ביותר של כדור הארץ. זרמי לבה,שפורצים מבינות לסדקי הקימוט,מעלים אל פני השטח אבן חול עשירה בתחמוצות ברזל בגוני האדום.

משנסוג ים תאטיס אירוזיה של מים ורוח מיצרת את אבן החול הנובית האדומה ובשילוב עם מאסיבי גרניט נוצרים נחלים וקניונים החותרים במסלע ומעצבים את צורתו כפי שמוכרת לנו כיום.

תהליכי הבליה והחתירה במאסיב אילת הם הצעירים הידועים לנו כיום וגילם בין חמישה לעשרה מליון שנים. בתקופות קדומות,היה אזור זה גשום יותר מאשר הוא היום וכיום יורדים בו מעט מאוד משקעים אם כי,תהליכי השחיקה הארוזיים ממשיכים ביחד עם אלה של המים.

בסיום הביקור בקניון האדום תיכננתי לבקר בהר חיזקיהו. הר חיזקיהו הוא הגבוה בהרי מאסיב אילת והנוף ממנו נפרש לארבעת רוחות השמיים. הכניסה למצפה הר חיזקיהו נחסמה על ידי שלטונות צה"ל ונאלצתי ל"הסתפק" בתצפית הר יואש,הסמוכה.

פיסגתו של הר יואש היא ברום של 701 מטר מעל לפי הים. ההר נמצא כחמישה קילומטרים צפונית לאילת ומפסגתו ניתן לצפות במפרץ אילת,במפגש הגבולות בין ירדן וערב הסעודית ובמרחבי סיני דרום הנגב ומאסיב אילת.

בפיסגתו של הר יואש היה מוצב ירדני שחלש על הדרך לאילת,המוכרת לנו היום ככביש 12. במהלך מבצע "עובדה",מבצע שבסופו שוחררה אילת והונף בה דגל הדיו המפורסם,המשלט הירדני נשאר על כנו משום שהיווה מכשלה אסטרטגית קשה לפיצוח עבור צה"ל. משנפלה אילת בידינו פינו הירדנים את המשלט,מרצונם,וגם הר יואש הפך לחלק מישראל רבתי.

התצפית מהר יואש ממחישה את תהליכי עיצוב הנוף של מאסיב אילת,בין קימוטי הגרניט המזדקים בו לתכסית אבן החול הנובית שבה חותרים הנחלים באזור בדרכם למפרץ אילת.

למוצב הירדני בפסגת הר יואש אין זכר ברם,בוני התצפית טמנו במקומות התצפית שבפיסגת ההר חדרי מצלה הדומים בצורתם לעמדות השמירה הקדומות של צבא ירדן,כשעמדות המצלה,ועמדות התצפית,מלווים בהסברים על הנוף ופסגות ההרים הנשקפים ממנו במאסיב אילת. פיסגת היואש איננה תפוסה על ידי צה"ל כחלק ממערך המוצבים בגבול עם מצרים והמקום פתוח לביקור ותצפית והגישה אליו מוסדרת כולל חנייה מוסדרת.

והתמונות,הן כאן לפניכם:

לגלרית התמונות.

מנחם.