דנמרק – מספרים ועובדות.

  • מחבר:

בשנת 900 לספירה קיבלה דנמרק את עצמאותה ומאז,ועד היום,בית המלוכה הדני הוא השליט,אך לא הריבון.

מאמצע המאה ה-19 דנמרק היא ממלכה חוקתית כלומר: ראש המדינה הוא המלך או המלכה אולם הריבון הוא הפרלמנט שנבחר אחת לארבע שנים ובראש במדינה,הריבון,עומד ראש ממשלה.

המלכה מרגרט ה-2 היא ראשת המדינה מאז 1972 ועד היום.

שטחה של דנמרק הוא כ- 43 אלף קמ"ר (כפי 2 משטח מדינת ישראל) והיא מורכבת מחצי אי אחד (חצי האי יוטלנד) ומעוד כ 900 איים נוספים כולל גרנלנד שהיא אוטונומיה עצמאית של דנמרק.

בדנמרק כ 5.5 מליון תושבים כשכוח העבודה הוא כ-75% מהאוכלוסיה בגילאים 15-69.

דנמרק היא מדינת רווחה סוציאל דמוקראטית,לא באג’נדה הפולטית של מפלגת השלטון אלא דנמרק נחשבת מדינת הרווחה כחלק מהתרבות הלאומית הדנית.

המסוי בדנמרק הוא מהגבוהים בעולם המערבי אבל המס הגבוהה משמש את תפקודה ותפעולה של מדינת הרווחה.

כל כוח העבודה בדנמרק מאורגן אולם,בשל המוערבות העמוקה של הממשלה והבטחון הסוציאלי,המעסיקים יכולים לנייד כוח אדם,לפטר ולרכוש עובדים והגמישות הניהולית של המעסיקים בדנמרק נחשבת לאחת מהגבוהות בעולם התעסוקה המערבי.

כוח האדם,בדנמרק הוא מהמשכילים בעולם המערבי: כ- 87% מכוח האדם מחזיק בתעודה מקצועית בנוסף לתעודת סיום 12 שנות לימוד וכ- 40% מכוח העבודה יש תואר אקדמי כלשהו.

בדנמרק 4 אוניברסיטאות בבעלות המדינה. סטודנט שהוא תושב דני לא משלם שכר לימוד ומקבל שכר שנתי של 220,000 קרונה דני בשנה,שכר השווה לדמי אבטלה ולפנסיה הממשלתית.

תחבורה ציבורית ורשת הכבישים בדנמרק הם בבעלות ובמימון ממשלתי מלא,למעט שני גשרים שבהם נגבית אגרת מעבר מכל כלי תחבורה,כולל אופניים.

השכר השנתי הממוצע בדנמרק הוא כ- 350,000 קרונה דני. השכר הגבוהה בשוק התעסוקה הדני הוא כ- 950,000 קרונה בשנה. אין בדנמרק שכר מינימום ומי,שמסיבות אילו ואחרות,מרוויח פחות מ 220,000 קרונה בשנה מקבל מהמדינה השלמת שכר כדי שיגיע למינימום הזה.

המסוי בדנמרק הוא מהגבוהים בעולם המערבי,אך כאמור,ונועד לקיומה של מדינת הרווחה. שכר של עד כ- 320,000 קרונה בשנה איננו חייב במס הכנסה,ומן הצד השני אין בדנמרק מוצרים הפטורים ממע"מ וכן בכל מוצר מגולם מס נוסף למע"מ שעובר לקופת המדינה.

גיל הפרישה לפנסיה הוא 67 וגיל המינימום לעבודה הוא 15.

לדנמרק צבא קטן המונה כ 150 אלף איש ומחולק לארבע זרועות,ים,יבשה,אוויר ומשמר הגבולות.

דנמרק הצטרפה לשוק הארופאי המשותף ב 1973 אבל סירבה להכיל את מטבע האירו ושער הקרונה הדני נקבע כקבוע ועומד על 1.72 אירו לקרונה.

דנמרק איננה חברה במעברי הגבול החופשי של השוק הארופאי המשותף וכל אדם,שאיננו תושב דנמרק,יכול לשהות במדינה לכל היותר ל 90 יום רצופים במשך שנה ללא אשרה כלשהי,מעבר לכך,נדרשת אשרת עבודה או אשרת שהייה במדינה. מן העבר השני: מי שנולד בדנמרק איננו הופך לאזרח המדינה אוטומטית וכדי להיות כזה על הוריו להיות אזרחים של דנמרק לפחות שנה לפני שנולד. דנמרק ממעטת מאוד להעניק אזרחות למי שלא נולד בדנמרק ולהורים דנים וגם ממעטת מאוד לאפשר הגירה של מבקשי מקלט ו/או פליטים.

בדנמרק כ 100 אלף אנשים שהם במעמד ארעי של פליט או מבקש עבודה,וראוי לציין שהמעסיק הדני מקבל עידוד מהמדינה לקלוט לשורותיו עובד אזרח דני ולא להעדיף פליט,למעשה העסקת פליטים אסורה ורווחתם ממומנת מהקופה הציבורית.

בית פרטי בשכונת יוקרה בקופנהגן עולה כ 1.5 מליון קרונה,דירת ארבע חדרים בבית דירות הקופנהגן עולה כ 320 אלף קרונה. בית פרטי מחוץ לקופנהגן יעלה בין 29-64 אלף קרונה ודירת מגורים,בערים הגדולות,עולה בין 60 ל 120 אלף קרונה.

מכונית פולקסווגן גולף בסיסית עולה כ 250,000 קרונה כמעט פי שתיים ממחירה בישראל.

ליטר דלק 96 אוקטן עולה כ 15 קרונה לליטר וכיכר לחם שחור עולה כ 11 קרונה וליטר חלב כ 7.5 קרונה.

דנמרק היא מדינה קרה,הטמפרטורה הממוצעת בחודשים דצמבר-פברואר היא 0 מעלות, ממרס ועד ליוני 8 מעלות ובקיץ,יולי אוגוסט,15 מעלות.

בחודש יולי בתי הספר ומוסדות החינוך נמצאים בחופשת קיץ והמשק הבלגי כולו נמצא בחופשת הקיץ שמסתיימת בראשון לאוגוסט.

שבוע העבודה הדני הוא הקצר בעולם המערבי – והוא בן 37 שעות עבודה בשבוע אבל:אין איסור בהעסקת עובדים מעבר לשעות השבועיות,וכמובן בעבור שכר,וגם אין הגבלה על העסקת עובדים בימי חג ובימי ראשון שהוא יום השבתון השבועי בדנמרק.

הדת בדנמרק,מופרדת לחלוטין מהמדינה. כ- 97% מהדנים הם נוצרים אוונגליסטים והשאר בני דתות שונות כולל יהודים.

נתוני יוקר המחייה,עלות הדיור ושאר נתוני המקרו על המשק הדני מובאים באדיבות הלישכה המרכזית לסטטיסטיקה של ממלכת דנמרק.